Østfold flyttebyrå

 • – Å komme hit skal være en opplevelse El Xato har overlevd fire generasjoner. Her står Francisco Cano og Cristina Figueira (t.h.) sammen med Esperanxa, som i 1967 tok over restauranten etter forrige generasjon sammen med sin ektemann. 
 • – Å komme hit skal være en opplevelse
  El Xato ligger midt i hjertet av gamlebyen i La Nucia.
 • – Å komme hit skal være en opplevelse
  Kokken er stolt over Michelin-stjernen restauranten ble tildelt. Den deler hun med tidligere generasjoner som har drevet restauranten før henne og mannen.

– Å komme hit skal være en opplevelse

Restaurant fikk Michelin-stjerne.

LA NUCIA

El Xato er en tradisjonell restaurant med over 100 års historie i La Nucía. Du finner den i hjertet av landsbyens sentrum. 

Restauranten er kjent for sine tradisjonelle oppskrifter fra Marina Baixa. Oppskrifter som opp gjennom årene har blitt fornyet og som blir laget med en egen touch.  

– Velkommen til oss, smiler Francisco Cano. Jeg skal bare bytte om slik at jeg er klar til å åpne restauranten etter at intervjuet er ferdig. Sett dere ned. 

Han driver i dag restauranten sammen med kona Cristina Figueira, som har ansvaret for kjøkkenet. Det er altså denne damen som står bak de lekre tallerkene som har fortjent en Michelin-stjerne.

– Vi har ikke gjort noe som helst for å oppnå denne stjernen, derfor var det en stor overraskelse og ikke minst en fornøyelse å bli lagt merke til på denne måten, sier hun. Vi er jo en liten restaurant i en liten landsby. Hvem skulle tro at de skulle gi oss denne oppmerksomheten. 

Les også: 16 Michelin-stjerner til Alicante-restauranter

Grunnen er utvilsomt den utsøkte maten som hele bygda skryter av. Mat laget av oppskrifter som har gått i fire generasjoner. Oppskrifter som har blitt brukt helt siden El Xato åpnet i 1915. Ifølge mange kulinariske eksperter er dette restauranten som best har greid å kombinere tradisjon med moderne kjøkken. 

– Vi vil at det å komme hit skal være en opplevelse, smiler kokken. Derfor skifter vi ut menyen hver tredje måned for å hele tiden kunne tilby noe nytt. Det setter kundene stor pris på. Vi sier alltid at det er kunder som kommer inn, og venner som går ut. Her er vi alle som en stor familie. 

Restauranten startet først som en bar, og navnet El Xato kom senere. 

– Jeg kom inn i bildet for 23 år siden, sier Cristina. Jeg hadde da vært gift med Francisco i to år, og mistet jobben min som tannpleier da tannlegen jeg jobbet for måtte legge ned. Jeg hadde alltid likt å lage mat, og hjalp til i restauranten av og til. Men da jeg ble arbeidsløs og fikk så mye ekstra tid ble det til at jeg involverte meg mer og mer i restauranten, og her er jeg fremdeles i dag.

Francisco er tilbake og klar for å åpne restauranten. Det er nok å gjøre, spesielt nå mot jul.

– Vi har mange nordmenn som kunder, sier han. Flere har vært stamgjester i mange år. De pleier å anbefale restauranten til sine venner, så det dukker stadig opp nye ansikt i døren. Nordmenn er uten tvil våre favorittkunder. Det er ikke bare noe jeg sier. De er så åpne til alt nytt, og de spør nesten alltid om råd. De lar seg rive med, og er med på det du foreslår. Det er jo en drømmesituasjon for hvilken som helst restaurant. 

Han legger til:
– Jeg skal gi dere et godt eksempel. Når det gjelder favorittdrinker er det noe de fleste ikke bytter ut for noe. Nordmenn er den eneste kundegruppen som nesten alltid spør om brandy. Når jeg foreslår noe annet, en drink som går i samme stil, aksepterer de og er så fornøyde. Det skjer som regel ikke med andre nasjonaliteter.  

Catering er også på menyen, og blir ofte brukt. Spesielt av utlendinger som feirer noe spesielt i området. 

– Vi har til og med laget mat for norske bryllup. Det er gøy. Det har vi gjort i samarbeid med Solgården et par ganger. Kundene var veldig fornøyde.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no