Østfold flyttebyrå

 • Denne turen ble en av Sivs store opplevelser Siv Midtbø vil aldri glemme hvilken stor opplevelse det var å gå Camino Santiago. Nå planlegger hun å organisere en tur for andre som har lyst til å følge i hennes fotspor.
 • Denne turen ble en av Sivs store opplevelser
  Det var naturen Midtbø var mest opptatt av...,
 • Denne turen ble en av Sivs store opplevelser
  ... og langs veien kom hun over hun det ene magiske landskapet etter det andre. 
 • Denne turen ble en av Sivs store opplevelser
  På turen møtte den unge kvinnen mange hyggelige mennesker, som hun av og til vandret sammen med når ensomheten ble for stor.

Denne turen ble en av Sivs store opplevelser

Anbefaler den til andre.

 

ALFAZ DEL PI/GALICIA

Nylig gikk Siv Midtbø Pilegrimsveien til Santiago de Compostela (El Camino de Santiago), som hun beskriver som et av hennes livs store opplevelser.

Camino de Santiago er en middelaldersk katolsk pilgrimsreise, hvis formål er å nå graven til apostelen Santiago el Mayor, som ligger i krypten til katedralen i Santiago de Compostela.

Katedralen og byen har sammen med Roma og Jerusalem vært de viktigste pilegrimsmålene for den europeiske kristenheten. I gjennomsnitt har rundt 200 000 mennesker vandret på El Camino de siste årene. 

– Jeg ville egentlig gå hele ruten men det ville ta rundt 33 dager, som jeg ikke hadde til rådighet på grunn av barn og jobb, sier Midtbø. Det ble likevel en tur på ti dager. Det viktigste for meg var å få nok tid i den flotte naturen. 

De fleste starter turen i byen Sarria, hvor man har 100 kilometer å gå til Santiago. For å kunne gå litt alene og unngå store folkemengder, startet Midtbø i byen Rabanal. Herfra hadde hun hele 250 kilometer til målet. 

– En typisk dag for meg var å våkne mens hanen galte, stå opp, pakke sekken og dra av gårde ved soloppgang. Ingen dag var lik, naturen var unik og forskjellig fra dag til dag. Det var også menneskene jeg traff og innblikkene jeg fikk. Jeg gikk med åpent sinn og var klar for å ta imot det som jeg møtte. Jeg gikk i mine egne tanker og kjente på energien og hadde ulike opplevelser, tanker og meditasjoner hver dag.

Les også: Dobler turistskatten - her må du betale ekstra i ferien

Hun anbefaler alle til å ta turen, også pensjonister, og hun mener dette er noe for absolutt alle. 
– Men man må legge opp turen som det passer for hver enkelt. Det er ingen tvil at man må være glad i å vandre for å dra på en slik tur. Helsen trenger ikke være på topp, men viljen må være der. Det er mange måter å gjøre det på, man kan ta kortere etapper og ta pauser etter behov. Det er også muligheter for å få fraktet ryggsekken fra sted til sted, så man ikke trenger å bære på den. Det er også mulig å ta en buss eller taxi om det blir for utfordrende.

Ifølge Midtbø kan man selv velge hvor mye turen koster. Selv brukte hun rundt 600 euro på hele turen, flybillett tur-retur inkludert.

– Det er egentlig helt etter hva man ønsker og har råd til. Om man velger et mer rimelig alternativ må man være klar over at man sover på hostal og deler rom med andre. Man handler frokost og kveldsmat på butikker og forbereder maten på felles kjøkken. Men man kan selvfølgelig også velge å bo på hotell og spise ute hver dag. Skal man føle på Caminoen og bli en ordentlig Pilgrim, anbefaler jeg det første valget. Prisene på overnatting går fra seks til 50 euro per natt. I tillegg kommer mat og drikke. 

Men det er vann gratis langs hele ruten, og hver kafé og restaurant har pilgrimsmenyer på rundt 10 euro, men man kan også velge baguetter og salater til tre-seks euro. 

– Man investerer i en opplevelse for livet og det trenger ikke å bli dyrt, avslutter Midtbø.

Denne saken handler om

Kommentarer



På forsiden akkurat nå

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no