Østfold flyttebyrå

 • Derfor er Spania det sunneste landet i verden

Derfor er Spania det sunneste landet i verden

På ny indeks.

MADRID

Det er kombinasjonen av Middelhavsdietten, høy kvalitet på det offentlige helsetilbudet og kampen mot tobakk, som er årsaken til at Spania topper listen på Bloomberg-indeksen.

Det er ikke nødvendig å lete etter eliksiren for evig ungdom i fjerne paradis. Den er i Spania og heter gazpacho, skriver ABC. Denne retten summerer på mange måter opp alle fordelene med Middelhavsdietten.

Forskjellige faktorer som påvirker livskvaliteten til borgerne i 169 land er undersøkt, og Spania kommer på førsteplass, med 92,8 poeng av 100 mulige. Det er seks plasser opp fra 2017 og Spania passerer Italia, som tidligere har innehatt førsteplassen og nå er på sølvplass.

På topp ti listen finner vi videre Island, Japan, Sveits, Sverige, Australia, Singapor, Norge og Israel. 

Trenger du leiebil i Spania eller Skandinavia? Gjør et søk her og finn din bil

Bloomberg fremhever primærhelsetjenesten i Spania. «Den leveres i utgangspunktet av det offentlige, spesialiserte familieleger og sykepleiere, som tilbyr forebyggende tjenester til barn, kvinner og eldre og tar godt vare på akutte og kronisk syke». 

I studien legges det også vekt på livsstilen med spesiell oppmerksomhet på dietten i Middelhavslandene Spania og Italia, som viktige faktorer for den gode helsen.

- Middelhavsdietten er ingen myte, slås det fast.

- På en overbevisende måte er det vist en reduksjon på 30 prosent av de sykdommene som dreper flest, nemlig hjerte- og karsykdommer, sier Miguel Ángel Martínez, lege og professor ved universitetet i Navarra. Han advarer om at matvanene er i ferd med å endre seg, særlig blant ungdom.

Også tiltakene for å redusere tobakksforbruket og arbeidet med å redusere skader og dødsfall i trafikken nevnes som medvirkende årsaker til at forventet levealder i Spania nå er på 83 år, kun slått av Japan og Sveits. 

Martínez sier at om Spania også i framtiden skal ligge på topp på denne listen må spanjolene slutte å røyke og leve mer nøkternt. Han peker i tillegg på at det er viktig at det offentlige helsesystemet fungerer godt også i fremtiden.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no