Østfold flyttebyrå

 • Dette tror bransjen om det spanske eiendomsmarkedet
 • Dette tror bransjen om det spanske eiendomsmarkedet
  Jose Aracil
 • Dette tror bransjen om det spanske eiendomsmarkedet
  Philip Sjem
 • Dette tror bransjen om det spanske eiendomsmarkedet
  Werner Bigseth.

Dette tror bransjen om det spanske eiendomsmarkedet

Kraftig prisfall og nedgang i salget av såvel brukte som nye boliger. Slik vil corona-krisen slå ut i eiendomsmarkedet på kort og lang sikt.

COSTA BLANCA

Boligturismen generer 11 milliarder euro i året på Costa Blanca. En undersøkelse fra Real State Business School og universitetet i Málaga om eiendomsmarkedet antyder at prisene på brukte boliger vil falle med hele 18,4 prosent i år. Prisfallet på brukte boliger kommer som en følge av corona-krisen som har lammet Spania.

Forskerne antyder også at salget av brukte boliger vil falle med 37,4 prosent innen utgangen av 2020 til 273.908 enheter. I fjor ble det solgt 437.833 på landsbasis, i år hadde man «budsjettert» med 448.824 salg.
  Av undersøkelsen går det også frem at salget på nye boliger i gjennomsnitt vil gå ned med 16,7 prosent dette året.

Flyplassen Alicante-Elche er stengt og med det ble det brått slutt på boligkjøperne også. I 2018 la utenlandske boligkjøpere igjen seks milliarder euro i Alicante-provinsen. I tillegg regner man med at turister med egen eller leid bolig legger igjen rundt fem milliarder euro i provinsen hvert år. 

Dette var oppslaget i denne uken utgave av Vikingposten. Her kan du lese avisen gratis 

– Vi står overfor et virkelig unikt og nytt øyeblikk for alle. Det er klart at økonomien kommer til å lide, og det samme er det med eiendomsmarkedet, men nå virker det veldig risikabelt å gi tall av noe slag. Det blir å gjette på fremtiden, sier Jose Aracil. Men vi må være klar over at det vil være et fall og justering av prisene i eiendomsmarkedet.

Han er juridisk takstmann og ansvarlig for oppkjøp av hus hos eiendomsfirmaet Costa Weflen Group S.L.

Salgsagent Philip Sjem i samme firma er av samme oppfatning, og legger til:

– Jeg tror det vil gå en periode før vi er tilbake på samme nivå som før denne krisen. De som vil selge vil nok oppleve et stillestående marked og dermed reduserte priser. Men det hjelper lite med lave priser før boligkjøperne er trygge på fremtiden og kommer tilbake. Det er også avhengig av både nasjonalitet og hvilken valuta de opererer med. Det igjen er relatert til den økonomiske situasjonen til den enkeltes hjemland, sier Sjem.

Taktsmann Aracil mener «vi må vente å se». 

– Den klokeste kursen er å vente på utfallet av denne internasjonale sosiale krisen, og se hvordan markedene oppfører seg. På en eller annen måte vil eiendomsmarkedet måtte omdirigeres og komme seg videre.  Mennesker som trenger et hjem og utlendinger som ønsker å bo i Spania er fremdeles der. Nå er det bare å vente før vi fortsetter med våre liv og prosjekter.   

Werner Bigseth har jobbet med å selge boliger på Costa Blanca i over 15 år.

– Det er jo bare trist det som vil følge i kjølvannet at dette corona-viruset. Næringslivet vil bruke minst ett år på å redde stumpene. Prisene på både brukte og nye boliger vil gå kraftig ned, det er det liten tvil om. Et kanskje større problem er at det vil ta lang tid før kundene returnerer, selv om de skulle få kontroll på viruset. Mange vil nok slite med å overleve økonomisk, og dette i verste fall vil prege hele 2020, tror Bigseth.

Han fortsetter:

– Jeg tror spanske myndigheter kan bidra til større etterspørsel i en overgangsperiode ved å redusere skattene som påløper ved boligkjøp. I dag er disse skattene på cirka 13 prosent. Kronekursen er jo en annen viktig faktor, men denne vil nok ned mot 10 kroner igjen når viruset er under kontroll. De lave oljeprisene vi ser i dag, vil vi neppe vare over tid. Det er nok enkelte land som profitterer på lave priser akkurat nå, men jeg tror som sagt markedet vil regulere dette når coronaviruset er under kontroll.

«Boligbransjen» har ikke stanset helt opp. Flere meglere og utbyggere arbeider online og noen har laget avtaler om visning i slutten av juni. Utbyggere ber regionspresident Ximo Puig om å legge press på Madrid for å få flyplassen åpnet igjen så snart alarmtilstanden er over. 

Pablo Serna, administrerende direktør i TM, en av de store utbyggerne i provinsen, sier at når krisen er overvunnet kan Costa Blanca igjen fremstå som et attraktivt reisemål for boligkjøpere. Han sier også at på grunn av forverringen av aksjemarkedet er eiendom igjen en sikrere verdi for investorene.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Grei start for mandagsmarkedet

Til tross for pandemi, svikt av turister og et Spania som er merket illrødt, har det vært godt besøk for det nystartede mandagmarkedet på restaurante Los Angeles i urbanisasjonen Los Angeles i Torrevieja.

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no