Østfold flyttebyrå

 • Hvem skal betale for reparasjoner i en leiebolig?

Hvem skal betale for reparasjoner i en leiebolig?

Fører ofte til konflikter. 

TORREVIEJA

 Det er stor forvirring og mange konflikter mellom leietaker og utleier når det gjelder reparasjoner i en utleiebolig. Ikke minst krangles det om hvem som skal betale.

Artikkel 21 i loven om utleie (Ley de Arrendamientos Urbanos) sier at leietaker kan be om at utleier reparerer alle elementer som er nødvendige for å bevare boforholdene, skriver Abc.

Men hva som er «nødvendige arbeider eller reparasjoner» er det også forskjellige oppfatninger om.

Flere saker har kommet helt til spansk høyesterett. I flere tilfeller har høyesterett slått fast at «nødvendige reparasjoner er de som skal rette opp merkbare feil i det leide objektet, feil som gjør det ubrukelig for det formål som ble avtalt i kontrakten».

Trenger du leiebil i Spania eller Skandinavia? Gjør et søk her og finn bil - og betingelser - som passer deg

I en annen dom fra høyesterett heter det at utleier må utføre «de reparasjonene som er uunnværlige for nytelsen av boligen». 

Disse reparasjonene plikter utleier å gjøre uten å øke husleien. Eneste unntak er om leietaker er ansvarlig for ødeleggelser eller defekter som må repareres eller utbedres.

Om det er problemer med det elektriske anlegget er utleier ansvarlig for å betale for reparasjon og utbedring av anlegget i boligen. Det samme gjelder oppvarmingen av boligen og eventuelle problemer med vann og avløp. Igjen med unntak av en situasjon der leietaker er ansvarlig for havariet.

Mindre reparasjoner må leietaker bekoste. Om stikkontakter ryker, glass knuses, låsen går i stykker eller veggen trenger et malingsstrøk, må leietaker selv betale for dette, men det er mulig for utleier og leietaker å avtale annet.

Hvitevarer er også utleiers ansvar, men leietaker må også her betale for mindre reparasjoner, som filter på vaskemaskinen og lignende.

 

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no