Østfold flyttebyrå

 • Knut vil plukke ett tonn med plast før han tar juleferie Knut Daae Hanssen har igjen fylt opp en pose med plast...
 • Knut vil plukke ett tonn med plast før han tar juleferie
  ...så går turen rett til søppelcontaineren med plasten.

Knut vil plukke ett tonn med plast før han tar juleferie

Knut Daae Hanssen tar plastansvar. Han vil plukke 1000 kilo plast før han reiser hjem på juleferie til Norge.

LA MANGA

Det er mange som prater om søppel og forurensning av naturen. Og noen gjør faktisk mer enn å prate. Sånn som Knut Daae Hanssen (65) fra Svolvær i Lofoten.

Hanssen tilbringer til sammen 165 dager i året på La Manga, fordelt på vår og høst. Her nede har han sine faste rutiner. Hver morgen klokken 7.30 går han sin morgentur rundt kanalen ved båthavnen Thomas Maestre. En time senere kommer han tilbake med en pose full av plastavfall.

– En pose med plastavfall veier i snitt cirka seks kilo. Det har jeg kontrollveid. Noen ganger er det mer, andre ganger noe mindre. Hittil i år har det blitt rundt 800 kilo med plast, og målet er å nå opp i 1 tonn, før hjemturen nå i desember.

Denne litt sure og vindfulle morgenen møter vi ham på rundturen rundt kanalen og ved båthavnen mot Middelhavet som aldri ble ferdigstilt. Området er populært for fritidsfiskere på denne tiden av året, og på sommeren ankrer det opp mengder av fritidsbåter. Og søppel og avfall flyter.

Sett denne? Norwegian i gang på Corvera-flyplassen i april

– Når startet du med dette?
– Det startet i vår med den såkalte plastkampanjen hjemme. Da jeg kom ned hit til La Manga var vi noen personer som gikk sammen og startet med å plukke plast på den daglige rundturen.

Og Knut har fortsatt med det. 
– Jeg lå på sykehus en helg her nede, da fikk jeg ikke plukket noe, men ellers har jeg gått min faste runde. Nå går det nærmest på autopilot, smiler han. 

Etter hvert har han blitt på nikk med mange av de som står og fisker, og ofte får han tommelen opp eller en klapp på skulderen fra dem. 

Har du ikke snart plukket «tomt» for plast på den turen du går?
– Jeg har noen ganger også tenkt at det snart må være tomt, men det dukker hele tiden fram plast, sier Hanssen. 
– Det er utrolig med søppel som samler seg langs strendene og det får jeg ikke gjort noe med. Jeg vet at det er flere andre nordmenn her på La Manga som tar med seg en pose på tur og plukker med seg søppel. 

Nå kommer han med en oppfordring til alle de norske klubbene her nede.

– Arranger dugnad i samarbeid med kommunene for å få ryddet opp i alt søppel som flyter. Når man har fått raket og ryddet, så kan kommunes folk komme å samle det inn. Uansett er det mye hver enkelt av oss kan gjøre. En daglig tur samtidig som man plukker søppel, gir gratis mosjon, bedre helse og samvittighet, sier Knut Daae Hanssen. 

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no