Østfold flyttebyrå

 • Nå kan du og dine naboer bli strømprodusenter Skal strømproduksjonen være lønnsom må du ha plass til 12 paneler, som krever cirka 24 kvadratmeter plass.
 • Nå kan du og dine naboer bli strømprodusenter
  Svenskene Peter Tengroth (t.v.) og Bojan Starhög samarbeider om å levere solpaneler på Costa Blanca.
 • Nå kan du og dine naboer bli strømprodusenter
  Du har full kontroll på både strømforbruk- pg produksjon via en app på din smarttelefon eller PC.

Nå kan du og dine naboer bli strømprodusenter

Spår solcelle-revolusjon her i Spania.

TORREVIEJA

Hittil har det bare vært lovlig for enkeltpersoner å forsyne husholdningen med strøm fra solpaneler i Spania. Nå kan for første gang også et felleseie gå sammen om investeringen og bruken av panelene. 

Den nye loven som trådte i kraft i begynnelsen av april, gir beboere i boligblokker, urbanisasjoner eller naboer som ikke kjenner hverandre, rett til å gå sammen om investeringen. 

Investeringen kan være forholdsvis høy selv om den er tjent inn etter noen år, og ved at flere kan gå sammen kan det være enklere for flere å installere solpaneler. Tidligere kunne man kun installere panelene på egen bolig. Nå kan man plassere panelene på andre steder - selvsagt med tillatelse - hvor for eksempel solforholdene er bedre.

Bojan Starhög og hans firma Solar energi in Spain samarbeider med Peter Tengroth og bygg- og renoveringsfirmaet «Allt i hus». De spår en eksplosjon av private og urbanisasjoner som vil produsere sin egen elektrisitet fremover nå som myndighetene har lempet på lovverket.

– Vi er allerede i gang med flere prosjekter, men jeg tror det først blir en storm av henvendelser til neste år og året etter, sier Peter Tengroth til Vikingposten. De har alle byggetillatelser for å installere solpaneler, mens Bojan Starhög er distributør.

For at det skal være lønnsomt og god butikk å få på plass solpanel bør det være minimum 12 paneler som tar cirka 24 kvadratmeter.

– Under 12 solpanel er ikke noe poeng. Dette er mest lønnsomt for de som bruker mye strøm og har store areal som for eksempel må varmes opp. Begrensningen rundt dette er rett og slett å ha plass til solpanelene. Til gjengjeld er det desto mer lønnsomt for urbanisasjoner, for eksempel. Her må det ikke være mer enn 500 meter mellom naboer lengst fra hverandre, sier Starhög.

Han benytter seg selv av systemet hjemme i Quesada og betaler ingenting for strømmen han bruker.

– Jeg har samtidig full kontroll på mitt strømforbruk. Man laster ned vår app på telefonen eller på sin PC og da kan man til enhver tid se hvor mye strøm man produserer og bruker. Jo mer strøm man bruker jo mer penger sparer man. Og ikke minst skal man skal bruke mest mulig strøm på dagtid. Det er da man produserer strøm, ikke om natten, sier Starhög. For min del har jeg alt av varmepumper og bassengoppvarmeren gående hele året. Det koster jo ingenting. Selv om jeg er i Sverige lar jeg strømmen stå på som om jeg var hjemme i Quesada. Dette er også det mest miljøvennlige man kan gjøre. Alle ledd tjener på dette, mens vi sitter her og prater har jeg spart over syv trær. Det beregner appen, sier Bojan Starhög.

Strømmen du produserer og som du selv ikke bruker, kan «selges tilbake» til strømselskapet. Det gjøres ved at man får rabatt på den strømmen man bruker fra leverandøren når man ikke produserer nok selv. Før måtte man registrere seg som strømleverandør i slike tilfeller, noe som medførte papirarbeid og skatter. Nå blir man i stedet kompensert på hver månedsregning.

– Vi regner med det vil komme noen nyanserte regler underveis, men det er ingen grunn til å vente. Dette vil ta av både hos både private og hos felleseier gjennom det neste året, vi merker allerede en dramatisk økning, sier Peter Tengroth. 

– Vær klar over at i urbanisasjoner må dette avgjøres på den årlige generalforsamlingen, og det er den enkelte som må forhandle frem en avtale med en strømleverandør.

Dette gjelder kun paneler med en kapasitet opp til 100 kilowatt og kun når energien kommer fra fornybare kilder som sol, vind, hydraulikk og så videre. Det skal være mulig å produsere nok strøm og selge strøm tilbake til leverandør, slik at strømmen blir gratis. 

– Kostnaden vil ligge et sted mellom 5000-15000 euro. Det er også avhengig av hvor mye jobb det er å få montert solpanelene. Da er det 10-25 års garanti på solpanelene og to års garanti på selve monteringen og jobben, sier Tengroth.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no