Østfold flyttebyrå

 • Owe får ingen hjelp etter at huset kollapset Owe Andersson eier boligen i 2. etasje i boligkomplekset som raste sammen i september.

Owe får ingen hjelp etter at huset kollapset

For ett år siden kjøpte Owe Andersson (56) en av enhetene i boligkomplekset som raste sammen på Orihuela Costa. Nå ligger drømmen bokstavelig talt i grus.

ORIHUELA COSTA

De åtte eierne som mistet boligene sine i Horizonte på Orihuela Costa vet at boligene må rives, det har kommunen bestemt. Men de vet fortsatt ikke hvorfor deler av boligene deres falt sammen for en måned siden. Og boligeierne må betale rivningen selv.

– Dette er helt håpløst slik situasjonen er nå. Jeg har fullforsikret både huset og innbo med løsøre. Men forsikringselskapet påberoper seg «force majeure» og mener det er utenforliggende årsaker som ha forårsaket kollapsen. Nå har vi fått beskjed fra kommunen at vi må rive husene for egen regning. Det vil koste oss over 70.000 euro, forteller en fortvilet Owe Andersson til Vikingposten.

Svensken hadde forsikret huset for 90.000 euro og innbo og løsøre for 20.000 euro. Forsikringene var ikke mye verdt...

Byråd Rafael Almagro sier at kommunen ikke kan avklare hva som hva årsaken til sammenbruddet. Han sier felleseiet må be om hvilke aspekt kommunen spesifikt skal uttale seg om. 

– Kommuneteknikerne har utarbeidet den obligatoriske rapporten der tiltakene for å garantere folks sikkerhet er løst, uten at man trenger å uttale seg om årsaken, sier byråden.

Trenger du leiebil i Spania eller Skandinavia? Gjør et søk her blant de fleste selskapene - gratis norsk servicetelefon + prisgaranti

Dagen ulykken skjedde luftet kommunens folk muligheten for at årsaken kunne være ulovlig arbeid med å anlegge en kjeller eller en skade på strukturen grunnet at bygget skal stå over en område hvor jord er skylt vekk av vann.

Owe Andersson reiste hjem til Sverige kun fire dager før boligkomplekset, som består av åtte leiligheter, kollapset om morgenen 26. september.

– Det er cirka 15 leiligheter som er evakuert her i urbanisasjonen. Jeg bor i Sverige og har leilighet der, men nå har jeg fått leid en leilighet mens jeg er her for å se hva som kan gjøres. Av de åtte leilighetene i mitt kompleks er det seks av boligeierne som bor her fast. De har måttet finne seg nye steder å bo uten noen form for hjelp fra kommunen. Det ble lovet gull og grønne skoger da ulykken her var et faktum. Vi fikk beskjed om vi ikke behøvde å tenke på noen ting. Alt ville bli erstattet. Slik saken står nå får jeg ikke engang hentet ut løsøre i leiligheten før den skal rives, og jeg får ingenting igjen på forsikringen. 

Les også: Brite som ble reddet ut etter boligkollaps døde

Til avisen Informacion sier byregjeringen at kommunen i begynnelsen av oktober utarbeidet en rapport der blokken med de åtte boligene i calle Limón ble erklært ødelagt. Kommunen er forpliktet til å utarbeide en rapport for å vurdere farene, og denne rapporten konkluderer med at skadene ikke kan repareres. I rapporten heter det også at felleseiet må ta på seg arbeidet og kostnadene med rivingen.

Felleseiet er avhengige av å vite årsakene for å kunne vite hvor ansvaret ligger. De må i så fall gå på forsikringsselskapene, som har uttalt at denne type sammenbrudd ikke dekkes av forsikringen eller kommunen, som utelukker at de skal ta ansvaret.  Derfor har felleseiet engasjert en arkitekt og de har besluttet å be kommunen om informasjon. 

– Planen min var at jeg skulle tilbringe pensjonisttilværelsen min her. Jeg har holdt til i området i ferier de tre siste årene og trives veldig godt her. Derfor kjøpte jeg også leiligheten i fjor. Nå vet jeg ikke hvordan fremtiden på Costa Blanca blir, sier Andersson.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no